‘Ik moet wel echt de perfecte kandidaat zijn..’

18 juli 2020

Karma Karma Karma Kameleoooooon!

HA! Ik heb menig danspasje gemaakt op deze Culture Club hit! Wat jij? Alhoewel ik altijd wel echt blij word van dit nummer, is het niet mijn plan om er een heel blog aan te wijden. Waar dan wel? Nou, aan Kameleon-solliciteren. Ik snap dat je geen idee hebt wat dat dan moet zijn.

Herken je dit soort gedachten tijdens een sollicitatiegesprek?
‘Ik moet wel de perfecte kandidaat zijn!’
‘Ik moet alles kunnen wat ze vragen..’
‘Bereikbaar zijn buiten werktijd? Zo geen zin in… Maar ja, ik moet alles over hebben voor deze kans, toch?’

Ja? Grote kans dat jij je als een soort kameleonnetje opstelt en je in allerlei bochten wringt om maar die ‘perfecte’ persoon te zijn voor de functie waar je op gesolliciteerd hebt. Zo graag wil je dat ze je aannemen en zo graag wil je een succesverhaal kunnen vertellen, namelijk dat je bent aangenomen. Maar wees eens eerlijk, in hoeverre gaat het ook echt een succes worden als jij een functie gaat vervullen waar je uiteindelijk helemaal niet blij van wordt? Als je niet hebt durven aangeven dat jij liever niet werkt buiten 9 tot 5 (of juist wel), of hebt durven doorvragen op de teamcultuur omdat je bang bent dat je lastig bent?

Als je dit herkent: besef je dat een sollicitatiegesprek voor jou de perfecte kans is om de juiste info te verzamelen die je later kunt gebruiken om een inschatting te maken of de functie, organisatie en teamcultuur bij je past of niet. Zorg ervoor dat jij helder hebt wat er echt in een baan moet zitten en wat negotiable is. Waar wil je concessies doen en waar niet. Zorg dat je zo duidelijk mogelijk krijgt wat echt belangrijk is voor jou. En niet alleen in praktische zin (niet werken in weekenden en tijdens feestdagen), maar vooral in persoonlijke zin (voldoende tijd hebben voor klanten/patiënten/cliënten).

Niet aangenomen? Soms ben je gewoon niet de persoon die ze zoeken. Ik weet nog dat ik eens belde om meer info te vragen over een vacature. De teammanager gaf aan iemand te zoeken die ruzie met hem durfde te maken en met de vuist op tafel durft te slaan. Het was een kort gesprek kan ik je vertellen, want no way dat ik daar gelukkig van zou worden. Vertrouw er op dat er iets beters op je pad gaat komen.

Zijn er voor jou eerst nog andere vragen te beantwoorden zoals: wat past er bij me? Waar ben ik goed in en waar krijg ik energie van? Dan is Roadtrip uit jouw werkdip! misschien interessant voor je!