Waarom wat vind ik leuk? niet altijd de juiste vraag is

8 februari 2021

‘Ik vind zoveel dingen leuk, ik kan niet kiezen!’

Herkenbare vraag voor je? Vertel me dan eens, wat heb je er voor over om het daadwerkelijk tot uitvoer te brengen? Welke offers wil je maken? Kijk, iets leuk vinden is fijn en belangrijk. Iets ervoor op willen geven is minder fijn. Dat kan ongemakkelijk of pijnlijk voelen. En alleen voor dingen die echt belangrijk voor je zijn heb je dat over.

Misschien heb je net als ik geen kinderen en vraag je je soms af waarom je zoveel vrijheid op zou geven voor zo’n handenbindertje. Echter als je het aan iemand die moeder is vraagt, dan doen ze het met liefde (en hier en daar soms een beetje moeite, als ze eerlijk zijn ?).

Mijn vriend runt een aantal dagen per week een melkveebedrijf en moet er dan in het midden van de nacht (nou ja, 6 uur: voor mij is het dan nog middernacht..) uit om te melken. Ook in de weekenden. Ook als hij een keer te diep in het glaasje heeft gekeken. Ik heb hem er nog nooit over horen klagen.

Sinds ik ondernemer ben heb ik al meerdere keren huilend onder tafel willen kruipen, omdat ik iets ging doen wat ik zo spannend vond. Zichtbaar zijn bijvoorbeeld (wat vinden andere mensen nu van me? Zeg ik niks doms?). Een online programma lanceren (hebben mensen hier wel echt wat aan?). Webinars geven (zitten mensen hier wel op te wachten?). Twee weken geleden was ik op de radio waar ik meer mocht vertellen over mijn werk als coach. Vet spannend, maar ik weet waar ik het voor doe en dus ga ik ervoor! Mocht je het leuk vinden, hier kun je het radiofragment beluisteren. Uit die comfort zone, that’s where the magic happens!

Vraag jezelf dus niet alleen af wat je leuk vindt om te doen, maar ook wat je ervoor over hebt. Als jij mensen wil redden op de IC, zul je een deel van je vrijheid (want: werken wanneer andere mensen vrij zijn) op moeten geven. Als dat echt iets is waar je hart sneller van gaat kloppen dan doe je dat. Met liefde. Waar wil jij offers voor brengen?

P.s. 1: Binnenkort staat de eerste reeks webinars Van takkebaan naar topjob! van 2021 op de planning. Twijfel jij aan je werk en heb je geen idee waar dat aan ligt? In Van takkebaan naar topjob vertel ik jou hoe het komt dat er zoveel jonge professionals zijn die twijfelen aan hun baan en wat de eerste vijf vragen zijn die jij jezelf zou moeten stellen! Meld je hier aan! Het is gratis en gewoon te volgen vanuit je luie stoel ?.

P.s. 2: Over uit je comfort zone gaan gesproken: twee weken had ik nog zo’n momentje. Ik mocht op Deventer Radio meer vertellen over mijn onderneming en waar ik mensen mee help. Eerlijk = eerlijk, ik vond het spannend. En ik vind het stiekem best fijn om af en toe iets te doen wat ik spannend vind. Houd me scherp en ik leer ervan. Als je het leuk vind: hier beluister je het radiofragment