Vijf tips die jou helpen bij het maken van een keuze

11 juni 2020

Keuzes maken kan nogal lastig zijn. Tegenwoordig heb je te kiezen in een shitload aan mogelijkheden. Dat kan je best een beetje stress bezorgen. Wat zou nou het beste zijn? Heb je eindelijk een beslissing gemaakt, dan ga je twijfelen of je niet toch voor die andere optie had moeten gaan… Irritant en energievretend! Hier heb ik vijf tips voor je die jou gaan helpen om makkelijker keuzes te maken.

1. Bepaal jouw twijfeltijd. Als je iemand bent die vaak voor- en nadelen afweegt en hier veel tijd aan kwijt bent, vraag jezelf dan af hoe lang je over een bepaalde beslissing mag twijfelen. Is de tijd verstreken? Dwing jezelf dan een keuze te maken en blijf daarbij.
2. Maak de keuze al vooraf. Moeite met het uitzoeken van de juiste outfit, maaltijd, restaurant? Bedenk vooraf wat je wil en blijf bij die keuze. Elke keer als er een gedachte op komt als ‘maar ik kan ook…’ herinner je jezelf eraan dat je al een keuze hebt gemaakt en daar bij blijft.
3. Vraag iemand anders de keuzes te maken, eventueel uit een selectie van mogelijkheden die jij ze aandraagt.
4. Schrijf al je opties op en maak een steeds kleinere selectie van opties die jou het beste lijken.
5. Als je twijfelt is je hoofd heel hard aan het werk. Hoe voelt een keuze eigenlijk? Voelt het zwaar? Dan is het waarschijnlijk toch niet wat je wil. Voelt het licht? Dan ligt het meer in lijn met wat je *onbewust) wil.

Wat helpt jou als je het lastig vindt om een keuze te maken?