Hoe ondersteun je iemand in een quarterlife crisis?

24 juli 2020

Hoe ondersteun je iemand in een quarterlife crisis?

Misschien ken je iemand die in totale onvrede leeft met zijn of haar baan. Het geklaag is niet van de lucht, maar er gebeurd verder weinig.. De persoon in kwestie blijft in dezelfde cirkel ronddraaien. Ook dit is mij niet onbekend. Vriendlief heeft behoorlijk wat geklaag over zich heen gekregen toen ik mijn werk niet meer tof vond. Als ik hem nu vraag wat hij zich nog kan herinneren van deze periode, zegt hij steevast: jouw vluchtgedrag. Op alle mogelijke manieren wilde je vluchten. En dat klopt. In mijn hoofd had ik al duizend keer mijn backpack gepakt en was ik Nederland ontvlucht. Het enige wat me hier hield was eigenlijk mijn relatie en het feit dat ik mijn vaste contract niet zomaar op wilde zeggen. Ik kreeg veel reacties op deze story. Vooral veel mensen die zich afvroegen hoe je iemand die door zo’n werkdip gaat kunt ondersteunen. Door te luisteren ook al heb je al 100x hetzelfde gehoord? Confronteren en een spiegel voorhouden? Afkappen?

Laat ik voorop stellen dat ik de waarheid niet in pacht heb en dat alle situaties anders zijn. Wat bij mij heeft geholpen, helpt bij een ander misschien niet. Ik vond het altijd fijn dat ik mijn verhaal kwijt kon. Dat er naar me geluisterd werd. En af en toe een spiegel onder mijn neus: als je het zo niet tof vindt, waarom ga je er dan niets aan doen? Confronteren hoeft niet lullig, hard of gemeen. Juist door liefdevol te confronteren kun je de ander helpen. Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

✨ Heeft niet veel uitleg nodig denk ik: geef de ander de ruimte om zich te uiten.
✨ Vraag waar de ander behoefte aan heeft. Dat je luistert? Doorvraagt? Meedenkt in het zoeken van een oplossing?
✨  Zonder confrontatie geen vooruitgang. Wees niet bang om af en toe een spiegel voor te houden. Juist als het begint te schuren bij de ander betekent het dat je iets hebt geraakt en diegene aan het denken wordt gezet. Confronteren kan ook liefdevol: ‘ik heb dit verhaal al zo vaak gehoord, wat maakt dat je er niks aan doet?’. Probeer te achterhalen wat de reden is dat de ander er niks aan doet. Angst, niet goed weten waar te beginnen? Kijk waar jij als buitenstaander kunt helpen.
✨ Alles al geprobeerd, maar de ander blijft hangen in het gemijmer en geklaag? Diegene heeft misschien nog wat tijd nodig. Moet nog een aantal keer door wat dips gaan voor hij/zij bereidt is om in actie te komen. Het is een proces en sommige dingen nemen tijd, zo ook met twijfels rondom werk.

Welke tip neem jij mee? Of voor de ervaringsdeskundigen onder ons: hoe konden mensen jou het best ondersteunen?